Typografia ja fontit nettisivulla

shutterstock_437806771Selaamme päivittäin lukuisia nettisivuja, ostossivuja, pelisivuja, pankkien sivustoja, yrityssivuja, uutisia ja valtion ylläpitämiä sivuja. Osa sivustoilla tehdyistä valinnoista ja päätöksistä rakentuu selkeistä ratkaisuista, talvitakki sujahtaa ostoskoriin sen edullisen hinnan ja tarpeen vuoksi, ja lainahakemus pankille lähtee sähköisesti pitkän harkinnan jälkeen. Toiset sivulla tehdyistä valinnoista ovat tiedostamattomia. Kuluttaja siirtyy helposti pelisivulta toiselle, jos ulkoasu ei miellytä.

Yksityiskohdilla on väliä

Alalla toimivat nettisivujen rakentajat kiinnittävät paljon huomiota pieniin yksityiskohtiin, sillä ne ovat merkittäviä internetissä. Yritysmaailmassa fontin muutokset saattavat parhaillaan nostaa myyntiä, mutta epäonnistuessaan ne saattavat saada asiakkaat jopa raivostumaan. Fonteilla on erilaisia merkityksiä, joten niiden käyttöön tulee kiinnittää huomiota. Osalla fonteista annetaan kuva hauskasta ja hassusta yrityksestä, joka sopii ehkä lastenvaatteita kauppaavalle firmalle tai lastenkutsuja järjestävälle ohjelmatoimistolle. Toisilla fonteilla taas viestitetään virallisuutta ja asiallisuutta, kuten valtion virastojen sivuilla. Omat fonttinsa löytyy kauneudelle, uskottavuudelle, luovuudelle ja vakavuudelle. Ammattimaisten sivustojen ja harrastesivustojen, kuten blogien, ero näkyy monesti fontissa.Erilaisten sivustojen tarkastelu kertoo jo paljon fonttien avulla viestimisestä. Eri sivustoilla haetaan erilaisia tunnetiloja sanoman, värien, fontin ja sisällön avulla. Pelimaailmassa sivusto edustaa viihdettä mutta samalla myös ammattitaitoa. Samaan tarkoitukseen on useita fontteja, sillä niitä myös luodaan jatkuvasti lisää. Oikein valittu fontti on mielekäs ja sopii sivulle niin hyvin, ettei asiakas jää ihmettelemään valittua tyyliä.

Virallinen fontti korostaa asiallisuutta

Virallisen sivuston tärkein tehtävä on tuoda viesti selkokielellä lukijan ulottuville. Fontin ei kuulu olla hauska, leikkisä tai kokeileva, vaan se voi olla jopa ns. ”tylsä”, kunhan se edustaa virallisuutta. Vilkaisu maistraatin sivulle on esimerkki virallisen tahon selkoviestinnästä. Maistraatin sivulle saapuva haluaa löytää nopeasti ja helposti kaavakkeen, tietoa maistraatin palveluista tai yhteystiedot. Virallisen sivuston tarkoitus ei ole yleensä myydä tuotteita vaan jakaa tietoa.Erilaisten nettikauppojen ja palveluntarjoajien sivustoilla sana ja fontti ovat usein vapaat. Niillä on mahdollista hieman kokeilla ja hakea muista erottuvaa tyyliä. Sellainen on esimerkiksi Etelä-Karjalaisuutta korostava nettikauppa Virkkuukoukkunen. Sivusto erottuu massasta ja antaa luovuuden näkyä. Fonttien valinta on tarkkaa puuhaa, ja uuden yrityksen kannattaa tarkastella omaa sanomaansa monesta näkökulmasta ennen kirjoitusasun valintaa.