Photoshop

Tietokoneohjelma, joka on myös monelle vähemmän tietokoneista tietävälle tutu väline – varsinkin, jos harrastaa valokuvausta. Mitä tulee kuvien muokkaamiseen, Adoben kehittämä Adobe Photoshop on valokuvaajan paras apuväline. Kyseinen ohjelma on saavuttanut markkinajohtajuuden kuvankäsittelyohjelmien maailmassa ja onkin siksi ainakin perusmuodossaan usean kotikäyttäjän koneella. Ohjelman perusteella on myös suomen kieleen tullut uusi käsite ”photoshoppaaminen*, jolla tarkoitetaan kuvien muokkaamista uuteen uskoon. Termiä käytetään myös negatiivisessa mielessä, sillä lehtikuvissa esiintyvät julkisuuden henkilöt ovat usein liian ”photoshopattuja”, minkä on kritisoitu aiheuttavan ulkonäköpaineita nuorille.

Photoshopin historia

Ohjelman on kehittänyt yhdysvaltalaiskaksikko Thomas ja John Knoll vuonna 1987 silloiselle vakiotietokoneelle Macintosh plussalle. Tästä kului ainoastaan kolme vuotta ja Adobe julkaisi ohjelman. Ensimmäisen version julkaisu tapahtui vain Macintoshille, mutta jo Photoshop 2.0 julkaistiin Windowsille. Photoshopin alkuperäinen tarkoitus oli, että sillä pystyisi muokkaamaan ainoastaan skannerilla digitalisoituja kuvia, mutta niin kuin nykyisyys osoittaa, on se kehittynyt valtavasti noista ajoista ja vakiinnuttanut asemansa kaikenlaisten kuvien muokkauksessa.

Uusia ideoita kuvanmuokkaukseen

Photoshop on tuonut jokaisessa uudessa versiossaan mukanaan jonkin uuden, ennennäkemättömän ominaisuuden kuvien muokkaukseen. Näitä ovat olleet mm. tasojen käyttämisen mahdollistaminen, historia-toiminto niin, että useamman askeleen kumoaminen on tullut mahdolliseksi, kuin myös nykyiset uusimman version 3D-ominaisuudet. Ohjelma on myös vuosi vuodelta tarkentanut kuvien muokkaamiseen käytettäviä työkalujaan ja entistä tarkempien muokkausten tekeminen on nykyään helppoa.