Java

Javasta voi kuulla puhuttavan usein ja kotikäyttäjälle se on kenties tutuin siitä, kun kotikone pyytää päivittämään Java-ohjelmiston. Virallisemmin sana on ohjelmointikieltä ja tarkoittaa erittäin laajaa ohjelmistoperheen kokonaisuutta ja ohjelmistoalustaa. Maailmanlaajuisesti kyseinen alusta on käytössä peräti 3,8 miljardissa laitteessa aina puhelimista supertietokoneisiin. Siihen kuuluu kolme erilaista niin kutsuttua ajoympäristöä; SE, EE sekä ME. Näistä ensimmäinen sisältää yleiset ominaisuudet kuten graafiset käyttöliittymät. EE sisältää palvelimiin liittyvät käyttöjärjestelmät, kun taas ME on tarkoitettu yksinkertaisten koneiden kuten matkapuhelimien ohjelmointiin.

Javan historiaa

Sun Microsystemsin 1990-luvun alussa kehittämä Java on Bill Joyn ja James Goslingin käsialaa. Vuonna 1995 siitä tuli yksi kuumimmista puheenaiheista ohjelmointimaailmassa, sillä se sopi erinomaisesti erilaisten applettien (Java-sovellus) lisäämiseen internetsivustoille. Nimi ohjelmalle keksittiin Jaavan saarella Indonesiassa, sillä sen kehittäjät joivat suuria määriä Java-nimistä kahvia kehittäessään ohjelmaa. Ohjelman ensimmäiseksi kohdeympäristöksi valikoituivat web-selaimet, joihin appletteja pystyttiin lisäämään. Nykyään appletit eivät ole enää niin suosittuja, vaan sen tilalle on tullut pienempi ja yksinkertaisempi Flash.

Tietoturvaongelmat

Kotikäyttäjälle Java saattaa olla tuttu myös hieman negatiivisemmasta asiasta, nimittäin vakavasta tietoturva-aukosta Windowsin koneisiin asennettuna. Kyseessä oli vuonna 2011 esitelty 7. versio, joka korjattiin 2012, mutta tämänkin jälkeen Viestintävirasto löysi uuden vakavan tietoturva-aukon ohjelmasta ja kehotti poistamaan sen. Nähtäväksi jää, saako Java nämä ongelmat korjattua, niin että sen käyttäminen myös Windowsilla on turvallista.