CSS

10811875-webdesignOhjelmointikielessä tuttu sana, joka on lyhenne sanoista ”Cascading Style Sheets”. Suomeksi tämä tarkoittaa porrastettuja tyyliarkkeja. Kyseessä on tyyliohjeiden lajimuoto, joka on kehitetty WWW-dokumenteille. Sitä ylläpitää W3C (World Wide Web Consortium). Kyseisen lyhenteen tarkoituksena on kertoa, miten jonkin sivuston dokumentti kuuluu näkyä katsojalleen. Tyylejä, joita kyseisellä koodilla voi määritellä, on lukuisia. Näin voidaan tehokkaasti kuvata niin kuvallista esitysmuotoa kuin myös kuultavaa esitysmuotoa. Äänen käsittelyssä valikoima on tosin vielä suppeaa johtuen alueen monimutkaisuudesta.

CSS:n historia

Kyseinen ohjelmointikieli kehitettiin vuonna 1994 CERNissä Håkon Wium Lien toimesta internetsivujen hiljalleen yleistyessä. Ideana se ei ollut sinänsä kovin uusi, mutta kukaan ei ollut vielä onnistunut toteuttamaan sitä oikein. Vuonna 1995 CSS saatiin jo paremmin esille W3C:n konferenssissa ja hiljalleen ahkeran työn sekä Internet Explorerin selaimen ansiosta, CSS sai tarvittavan käyttäjäkunnan itselleen. CSS:stä tuli maailmanlaajuisesti tunnettu tyyliohje WWW-dokumenteille.

Kehitysmuotoja

Eri versioita voi tänä päivänä karkeasti sanoa olevan kolme. CSS1:n ominaisuuksia ovat muun muassa fontit, yleinen muotoilu sekä tekstien asettelu, eli perustoiminnot, mitä tekstien muokkaamiseen tarvitaan. CSS2:n ominaisuuksiin kuuluu taulukoiden parempi muokattavuus, ylitsevuodon säätely (tarkoittaen, jos sisältöä menee yli dokumentista, mitä sille tehdään) kuin myös elementtien päällekkäin asettelu. Tämän jälkeen julkaistun CSS3:n ominaisuuksia ovat esimerkiksi animointi, puheominaisuudet sekä fontin venyttäminen. Osa näistä ominaisuuksista on suunniteltu korvaamaan appletit ja flash.