Värit verkkomainonnassa

1047742-web-buttons

Värit ovat aina olleet tärkeässä asemassa markkinoinnissa, olipa kyse sitten perinteisestä TV- ja lehtimainonnasta tai uudemmasta digitaalisesta verkkomainonnasta. Väreillä on aivan oma universaali signaalikielensä, jota me kaikki lähes vaistonvaraisesti osaamme tulkita. Miksi juuri punainen, keltainen ja vihreä on esimerkiksi valittu liikennevalojen väreiksi?

Punaista ja keltaista käytetään esimerkiksi usein silloin, kun halutaan erityisesti herättää katselijan huomio. Rauhallisemmat sininen ja vihreä puolestaan toimivat usein ”OK-signaaleina”. Mutta värien psykologiasta löytyy paljon muitakin kiinnostavia seikkoja verkkomarkkinointiin liittyen. Vaikka värien käytöstä liikkuu paljon myös virheellisiä uskomuksia, on olemassa kuitenkin muutamia yleisesti hyväksyttyjä seikkoja, jotka verkkomainonnassa kannattaa ottaa huomioon.

Värien kirjoa ajatellaan usein ns. sateenkaariskaalana, joka alkaa punaisesta ja etenee oranssin, keltaisen ja vihreän kautta siniseen ja lopulta indigon siniseen ja violettiin. Näihin väreihin yhdistetään usein jonkinlainen tunne. Esimerkiksi keltaista pidetään positiivisuuden ja optimismin värinä, oranssia ystävällisyyden värinä, punaiseen liittyy jännitystä ja intohimoa ja violettia pidetään puolestaan luovuuden värinä. Sininen herättää luottamusta, vihreä on rauhallisuuden väri ja harmaa (sekä mustan ja valkoisen yhdistelmät) puolestaan heijastavat tasapainoa. Tämä luokittelu on amerikkalainen, mutta se tuntuu pitävän yllättävän hyvin paikkansa ympäri maailman.